Paradis Land Neptun - joacă și lecție de viață

  

Care este legătura între cele două fotografii? În prima vedem un puști din Constanța, care la doar 6 ani știe deja să folosească niște carabine și să se asigure. În cea de-a doua îl vedem pe fratele lui de 16 ani care a ajuns la 4200 m, în Mont Blanc, fără a avea însă posibilitatea să se antreneze în prealabil la Constanța, pentru utilizarea echipamentelor tehnice de alpinism.
De anul acesta pasionații de munte au și în Dobrogea un loc în care se pot antrena pentru viitoarele expediții. Am fost, am văzut, am încercat și pot să spun că este un parc de nota 10.

Unde se află? După ce treceți de gara Neptun, venind dinspre Constanța, virați la dreapta și după aproximativ 800m, pe partea dreaptă, nu aveți cum să ratați intrarea în parc.

Cât costă? Eu am plătit 35 RON pentru copil (2,5 ore, care sunt suficiente). Însoțitorul intră gratis. Pentru adulți biletul costă 50 RON. Tarifele pentru 2015 le găsiți aici.

E nevoie de echipament? Ar fi foarte bine să veniți de acasă cu niște bocanci ușori, echipamentul tehnic de siguranță fiind inclus în prețul intrării.

Există trasee pentru copii? Traseele au fost gândite pe trepte de dificultate, pornind de la cele pentru începători (copii), până la unele destul de tehnice. Nu le recomand copiilor sub 6 ani, nu din cauza dificultății traseului ci din simplul motiv că utilizarea carabinelor de către cei mici poate să fie anevoioasă sau chiar imposibilă. 

Traseele sunt supravegheate? Da, există supraveghetori care îndrumă participanții. Cei mici sunt foarte atent monitorizați și îndrumați de către supraveghetori, intervenția părinților fiind inutilă. 

Există automate de la care se pot cumpăra cafele, răcoritoare sau snacksuri, la prețuri foarte bune.    

O sugestie pentru organizatori: cred că ar fi foarte utilă introducerea unor abonamente lunare sau sezoniere. Prevăd că o să am mult de lucru cu cel mic înainte de a pleca și cu el pe Mont Blanc!

În rest, felicitări celor care au reușit să pună ideea în practică și s-ar putea să introducem o scurtă descriere a parcului și în ghidul litoralului Constanta City Walking Guide, ediția 2015.
    
















În fotografia următoare o să vedeți un copil bucuros, care s-a jucat dar care a și învățat că trebuie să se asigure, chiar și de două ori, că trebuie să fie atent pe unde pune piciorul, că o cască poate să îl salveze de un cucui, că trebuie să ia o pauză când simte că a obosit, că nu merită să-și asume niște riscuri, pentru că s-ar putea să nu mai aibă cum să se întorcă și multe multe alte lucruri care nu se învață nici la școală, nici la joaca împreună cu prietenii și nici acasă la televizor. 


Mai multe detalii

Labels: , , , , , , ,