Constanţa altfel. "Fotogafia în stradă": din culisele unui eveniment


Şi evenimentele au poveşti iar de data aceasta este vorba de una foarte frumoasă. Totul a pornit de la o idee pe cât de simplă pe atât de interesantă, pentru care îi felicit pe Bogdan Stan şi pe Paul Băcilă: „Întindem nişte sfori, atârnăm câteva fotografii şi astfel o să atragem o altfel de lume în această zonă a oraşului.”


Bogdan este proprietarul unei cafenele care se numeşte „DALÌ”, unde atât atmosfera cât şi designul au o mare legătură cu celebrul artist. Paul, Paul bucătarul, este un mare artist în ale bucătăriei şi nu doar, se pricepe foarte bine şi la „amestecat cuvinte”. "La Ana şi Ion”, căci aşa se numeşte restaurantul lui Paul, mâncarea are poveste şi dacă nu mă credeţi, încercaţi aici. Pentru gust şi atmosferă trebuie să ajungeţi totuşi până în piaţa Ovidiu, nu chiar în piaţă ci puţin mai sus pe bulevardul Tomis. Şi în aceste zile sigur nu aveţi cum să rataţi locul pentru că aici se află povestea noastră de azi, între „Dalì” şi „Ana şi Ion”.

Dar idei au mulţi, mai greu este să le pui în practică. Aici apare în scenă  un alt personaj, Zetu Harry, blogger pasionat de tot ce înseamnă Constanţa şi mai ales arhitectura veche a oraşului. Profesionistul în ale fotografiei avea să fie Lucia Tarase, pasionat fotograf constănţean. Subsemnatul, pentru că nu-mi place să stau departe de provocări iar organizarea mă atrage ca un magnet,  am zis că pot să ajut şi eu cu câte ceva. 

Povestea s-a născut marţi seara, când echipa a ales titlul „Fotografia în stradă”, a urmat pagina evenimentului pe facebook, câteva mesaje către fotografii din oraş şi toată lumea a părut încântată. Dar fără un print de calitate şi o prezentare interesantă evenimentul nu ar fi avut succes. Aşa a intrat în poveste Studioul Foto Pro care s-a oferit să printeze şi să caşereze fotografiile. Sincer şi mie mi s-a părut iniţial preţul un pic cam mare, dar după ce am pus mâna la tăiat, decupat, lipit, etichetat, perforat….vă spun că a meritat!

Pe pagina de facebook a evenimentului , miercuri îşi confirmaseră deja prezenţa câteva zeci de persoane. Fotografi interesaţi erau şi ei, deci părea că încet, încet începea să se facă lumină. Totuşi puţină promovare nu strică, aşa că Zetu a intrat în direct la Radio Constanţa (mulţumiri Adelina Tocitu) iar Lucia la Radio Sky (mulţumiri Lavinia Siclitaru şi Ionuţ Alexandru) 

Joi a fost termenul final de colectare a fotografiilor. Am trecut pe la studio şi am răsuflat uşurat, se adunaseră vreo 80 de imagini, deci evenimentul putea să aibă loc.  Surpriza mare a fost vineri seara când organizatorii m-au sunat pentru ca să le dau o mână de ajutor la lipit. Se strânseseră aproape 200 de fotografii! Un succes!

Sâmbătă dimineaţa a fost o vreme superbă. În port ajunseseră două vase de croazieră, pe străzi erau mulţi turişti străini, în piaţa Ovidiu era în plină desfăşurare o expoziţie de maşini de epocă. Într-un cuvânt o zi excelentă pentru ce doream să prezentăm. Încă din clipa în care am întins primă sfoară cu fotografii, turiştii au început să se oprească privind cu interes: fotografiau, se mai uitau prin jur, se aşezau la câte o masă să admire atmosfera şi cheful de muncă al celor care întindeau sforile cu fotografii, participau la entuziasmul general.

Pe la 15.30 locul a devenit neîncăpător: fotografi, prieteni, pasionaţi, presă, turişti, trecători. Doamna muzeograf Geta Deleanu a prezentat jurnaliştilor câteva detalii despre eveniment, organizatorii şi fotografii au dat interviuri, s-a discutat despre fotografiile expuse şi despre fotografie în general dar şi despre astfel de evenimente care pot să reînvie zona veche a oraşului. Seara târziu încă mai erau trecători care admirau imaginile expuse.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest eveniment? Faptul că trecătorii observau o fotografie, se opreau 10 secunde, zâmbeau şi apoi plecau mai departe! Acele zâmbete -nu puţine- m-au făcut să cred că există speranţă pentru frumos la Constanţa!

Câteva date despre eveniment:
-          Durată organizare: 4 zile
-    Buget: 0 RON (mulţumirile se îndreaptă către fotografii care şi-au suportat costul participării la expoziţie)
-          Sponsori: 0 (într-un oraş precum Constanţa cam greu de crezut!)
-          Fotografi participanţi: 27
-          Fotografii: 188
-          Televiziuni prezente la eveniment: Litoral TV, TV Neptun, Digi24
-          Radiouri: Radio Constanţa, Radio Sky
-          Publicaţii locale: Telegraf, Ziua, Cuget Liber, Adevarul, Observator de Constanţa
-          Filmări: Claboo Media, Air View,Media Film Center
-   Promovare online: Constanta City Walking Guide, Constanta City, Urban Constanta, Jurnalde navetist…..şi expoziţia mai durează încă 6 zile. Îi aşteptăm pe bloggeri să-şi exprime părerea despre eveniment, cu bune şi cu rele.

Mulţumesc celor care au fost alături de noi şi în special celor care şi-au făcut timp să treacă să vadă fotografiile!




































Să nu exagerăm, nu chiar toţi au fost bucuroşi de un astfel de eveniment!


Un reportaj deosebit marca Litoral TV! FELICITĂRI!

Mulţumiri fotografilor care au făcut posibil acest eveniment:

1. ADRIAN MERGIANI 
2. ADRIAN SIEA 
3. ALEXANDRU MANCAȘ
4. ALINA SPÂNU
5. ANDREEA GEORGIANA SAVA
6. ANDREI CRISTIAN ZAMFIR
7. CAMELIA SOPON
8. CRISTINA MUNTEANU
9. DAN ROCA 
10. EMANUEL COLEȘ
11. EMILIAN AVRĂMESCU 
12. FULGA RADU
13. IONUȚ POPESCU
14. IULIA PANĂ
15. LUCIA TARASE 
16. LUCIAN GONȚILĂ
17. MARINA LISANDRA 
18. MIHAELA IORDAN
19. MIRELA TATOIU
20. OVIDIU CAM 
21. OVIDIU OPREA
22. PLEȘOIANU LARISA
23. PLEȘOIANU LAURENȚIU
24. RAZ TOMESCO (Israel) 
25. TEA TATOIU
26. TOADER ANDREEA
27. VLADIMIR BRIȘCARIU

Labels: , ,