Copii la peste 4000m în Mont Blanc, se poate! (I)


Totul a pornit de la dorinţa de a plimba copiii pe crestele Carpaţilor, pentru a-şi cunoaşte ţara. Am început în urmă cu 5 ani, cu o echipă numeroasă, în adidaşi şi blugi, cu rucsacuri doldora de mâncare, echipă din care făceau parte şi nişte copii care abia împlineau 10 ani şi care nu văzuseră crestele Carpaţilor decât în poze. Primul traseu, de peste 9 ore, de la Diham la Mălăieşti, avea să ne marcheze existenţa noastră de „alpinişti”. Anii au trecut, copiii au crescut, am escaladat împreună Bucegii, Retezatul, Piatra Craiului şi Făgăraşul, fără niciun fel de probleme. Echipa s-a sudat, cei mici au câştigat enorm la capitolul încredere şi apoi a venit ideea: de ce nu Mont Blanc?



Am început să ne documentăm despre ce presupune o astfel de aventură şi nu ni s-a părut imposibil, problemele cele mai mari fiind cele de tip logistic şi nu neapărat cele legate de condiţia fizică sau psihică. Încet, încet ne-am obişnuit cu ideea că o să plecăm, iar pe 2 iunie aveam deja rezervată cea mai importantă cazare de pe traseu Refuge du Goûter. La acest refugiu aflat la peste 3800m altitudine locurile se epuizează în câteva zile de la data deschiderii liniei pentru booking. 


Am încercat diverse variante de transport cu avionul până aproape de Chamonix însă preţurile pentru sfârşit de august aruncau bugetul nostru în aer. Aşa că am ales varianta care s-a dovedit extraordinar de solicitantă: cu maşina. Pe la finalul lunii iulie s-a conturat clar şi echipa formată din 3 tătici şi trei copii (14-15-16 ani), aşa că am putut să rezervăm şi locurile la refugiul Tête Rousse (3157m) şi la Hotelul Terminus Mont Blanc din Saint Gervais – Le Fayet.


La începutul lunii august am început să ne interesăm de echipamente, condiţii meteo, variante de traseu şi de tot ceea ce putea să ne ajute. Un mare ajutor a venit din partea companiei TRANSEVREN care ne-a oferit un VAN deosebit de confortabil pe parcursul celor aproape 5000 km pe care i-am străbătut.


Cu trei săptămâni înainte de plecare visam noaptea fiecare bucată din traseu! Din nefericire, un prieten alpinist care urma să ne dea câteva indicaţii, cu o săptămână înainte de momentul plecării noastre şi-a pierdut viaţa chiar pe Mont Blanc. Cred că vreo trei nopţi nu am mai dormit ştiindu-l un profesionist desăvârşit. Ajunsese de 2 ori pe vârf dar de data aceasta n-a mai apucat să ne dea ultimele sfaturi. Dumnezeu să te odihnească în pace, Iulian! În ultima perioadă au mai murit, tot pe Mont Blanc, însă pe alte trasee, vreo 10 alpinişti, aşa că presiunea din partea familiei devenise de nesuportat, mai ales că urma să plecăm cu cei mici.


Greul cel mare avea să vină la procurarea echipamentului, în dulapurile noastre de constănţeni neexistând parazăpezi, colţari, corzi, căşti sau chiar bocancii necesari pentru asemenea expediţie. După experienţa avută o să vă fac o listă, în ordinea importanţei, cu ceea ce este neapărat nevoie pentru o ascensiune reuşită:


Despre vreme ne-am informat de pe: http://www.chamonix.com/weather,11,en.html
În episodul următor o să vă povestesc despre Etapa Constanţa – Chamonix- Nid d’Aigle.


Labels: , , ,